Kino

Szczęśliwy Lazzaro

Millennium Studio

Ludyczna poezja, religijna frenezja: "Szczęśliwy Lazzaro", objawienie kina europejskiego, tylko jeden raz i tylko w "Millennium"

Millennium Studio
Pojedynczy seans: 18.03.2019 godz. 20:30
Cena: 10 zł

reżyseria: Alice Rohrwacher 
scenariusz: Alice Rohrwacher

czas: 2 godz. 05 min.
kraj produkcji:
Fancja, Niemcy, Szwajcaria, Włochy
rok produkcji:
2018

gatunek:  komediodramat
premiera: 8 marca 2019 (Polska) 13 maja 2018 (świat)
tytuł oryginalny: Lazzaro felice

obsada: Adriano Tardiolo, Luca Chikovani, Alba Rohrwacher i inni

Film od 15 lat
Wersja: 2D napisy PL 
 


O filmie:

Nowy film wielokrotnie nagradzanej autorki „Cudów” Alice Rohrwacher, w którym jedną z głównych ról zagrała siostra reżyserki, równie utalentowana Alba Rohrwacher. "Szczęśliwy Lazzaro" zdobył wiele nagród na światowych festiwalach, mi.in. za scenariusz na ostatnim festiwalu w Cannes.

Oniryczna opowieść na styku włoskiego neorealizmu i realizmu magicznego. Koncentruje się wokół spotkania Lazzaro, chłopaka tak poczciwego, że często brany jest za pomyleńca, z pięknoduchem Tancredim, młodym szlachcicem o nad wyraz wybujałej wyobraźni.

Życie ich obu w odizolowanej wiosce pasterskiej Inviolata toczy się pod dyktando okropnej markizy Alfonsiny de Luny, królowej imperium tytoniowego i zarazem matki Tancrediego. Lojalna więź między młodymi mężczyznami zostaje przypieczętowana, kiedy Tancredi prosi Lazzaro, aby ten pomógł mu zorganizować własne porwanie.

Ten dziwny i nieprawdopodobny sojusz jest objawieniem dla Lazzaro i owocuje przyjaźnią tak cenną, że bohater będzie nawet podróżować w czasie i przestrzeni w poszukiwaniu Tancrediego. Pierwszy raz w życiu Lazzaro trafi także do wielkiego miasta...

NAGRODY I FESTIWALE:

2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Konkurs Główny, nagroda za najlepszy scenariusz

2018 – ICS Award – ICS Cannes Award, nagroda za reżyserię dla Alice Rohrwacher

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – najlepszy film (nagroda główna)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Monachium – najlepszy film (nominacja)

2018 – Kataloński Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sitges – Nagroda Specjalna Jury, Najlepszy Film - nagroda Carnet Jove Jury Award, Nagroda Krytyków - José Luis Guarner Critic's Award

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago – najlepszy film (nagroda główna)

2018 – Europejskie Nagrody Filmowe – nominacja (nagrody wręczone zostaną 15 grudnia 2018)

2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie – Konkurs Główny

 

BIOGRAM REŻYSERKI:

Alice Rohrwacher– przyszła na świat 29 grudnia 1981 roku w toskańskiej miejscowości Fiesole, aczkolwiek młodość spędziła w nie mniej prowincjonalnym Castel Giorgio, gdzie urodziła się jej matka, a ojciec Reinhard (z pochodzenia Niemiec) pracował jako pszczelarz. Studiowała literaturę i filozofię na Uniwersytecie w Turynie, po czym ukończyła kurs scenopisarstwa w turyńskiej Holden School. Zadebiutowała w 2011 roku dramatem „Ciało niebieskie”, pokazywanym na MFF w Cannes w sekcji Quinzaine des Réalisateurs i entuzjastycznie przyjętym przez krytyków. Po trzech latach powróciła na Lazurowe Wybrzeże z autobiograficznymi „Cudami”, które trafiły już do Konkursu Głównego i w rezultacie zdobyły Grand Prix. Najnowsze dzieło Alice, „Szczęśliwy Lazzaro”, do którego ponownie zaprosiła przed kamerę siostrę, popularną aktorkę Albę Rohrwacher („Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”, „The Place”), wyjechało z Cannes z nagrodą za scenariusz.

Filmografia:

2018 Szczęśliwy Lazzaro / Lazzaro felice

2015 De Djess (kr.m.)

2014 9x10 novanta (dok.)

2014 Cuda / Le meraviglie

2011 Ciało niebieskie / Corpo celeste

2006 Czegobrakuje / Checosamanca (dok.)

 


Millennium Studio:

to stała, comiesięczna oferta dla osób ceniących sobie kino o wysokich walorach artystycznych.  Średnio co dwa tygodnie prezentujemy na jednorazowych pokazach filmy, które zostały nagrodzone na festiwalach filmowych, te, które szokują i pobudzają do myślenia oraz te, które trudno znaleźć w repertuarze kina komercyjnego. Wyborem tytułów zajmuje się Łukasz Maciejewski.

Od stycznia 2018 seanse w cyklu Millennium Studio przeniesione zostają na poniedziałki

 

Dołącz do wydarzenia - Szczęśliwy Lazzaro

 

Szczęśliwy Lazzaro
Szczęśliwy Lazzaro
Szczęśliwy Lazzaro
Szczęśliwy Lazzaro
Szczęśliwy Lazzaro

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.